Mat och Dryck

Från fikabrödet i pausen till Herrgårdsmiddagen på kvällen – alla matupplevelser är lika viktiga för oss. Vi strävar alltid efter att använda lokala råvaror. 

Vi vet att maten är något av det viktigaste för att en konferens eller en fest ska bli lyckad. Därför strävar vi efter att erbjuda det bästa som våra leverantörer har att erbjuda. Vår mat varierar ofta med säsongerna och tillgången. Vi är mycket stolta över hur ofta vi får beröm av gästerna för vår mat.

Vi kan även erbjuda viss catering!

Råvarorna är det viktigaste för att lyckas med matlagningen.

Köksmästaren har ordet

Mitt namn är Matthias Lagerqvist och jag är köksmästare på Sätra Bruks Herrgård.

För mig är det ganska enkelt egentligen. Sätra Bruk erbjuder den absolut roligaste matlagningen jag vet. Man får möjlighet att skapa någonting unikt just för dagen eftersom det inte finns någon förbestämd meny. I kombination med skogen och vattnet utanför fönstret kan det inte bli bättre!

Med 27 års erfarenhet i yrket från såväl restaurang som storkök, vet jag att maten och drycken och kombinationen av dessa är en av de viktigaste sakerna för att din upplevelse som gäst hos oss ska bli lyckad. Jag vill också tro att det bidrar till bra kurser och konferenser.

För mig är det viktigt att all mat är lagad från grunden, samtidigt som jag gillar experimentell matlagning. Jag vill gärna tillföra nya garnityrer och tekniker, och det gäller allt som serveras, hela vägen från brödet innan förrätten till efterrätterna. Min vision är att jag alltid ska kunna förnya och förbättra köket på Sätra!

Råvarorna är det viktigaste för att lyckas med matlagningen. Köket har en viltprofil och jag arbetar så mycket som möjligt med närproducerade råvaror t.ex. är älgen från våra egna marker och fisken från våra egna vatten. Våra egna odlade örter förhöjer smaken och är en fröjd för ögat. Vi försöker också årstidsanpassa vår mat, vilket ökar möjligheten för närproducerat.

I köket på Sätra Bruks Herrgård är utgångspunkten alltid vårt stora engagemang, kunskap och lust att ge smakupplevelser utöver det vanliga.

I slutet av 80-talet jobbade jag som fiskeguide i Tiveden, och då hjälpte jag också till i en restaurang. Det var nog då som jag förstod att matlagning skulle bli mitt yrke. Och när jag väl har bestämt mig för något, då kan jag ”nörda” in mig rätt rejält! Jag kunde gå upp klockan tre på natten och för att testa olika nya matidéer. Det blev kanske inte alltid så bra… men jag lärde mig mycket.

Tidigare i mitt liv jagade jag en del, men fisket har jag med mig fortfarande. Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Bäst gillar jag abborre och gös, så det kommer det finnas mycket av på Sätra.

Matthias Lagerqvist

Och sist men inte minst  –  kom gärna och prata mat med mig när du är på Sätra. Det är bara stimulerande!

Varmt välkommen!

Restaurangen

Vi serverar era måltider i Herrgårdens matsal med den idylliska utsikten över Edsån. Matsalen tar grupper upp till 50 personer och vi har givetvis fullständiga rättigheter. 

Frukost

Vakna upp med nybakat bröd och fräscha pålägg. Kaffet och teet är nybryggt. Självklart har vi de vanligaste morgontidningarna. Måste ni resa tidigt förbereder vi så att ni inte behöver lämna oss på tom mage.

Lunch

Oavsett om ni önskar gedigen husmanskost eller lite mer avancerad kökskonst, så anstränger vi oss för att ni ska bli mätta och fulla av energi för att kunna fortsätta er dag.

Middag

Vi kan erbjuda allt från enklare enrättersmiddagar, till bufféer, till trerätters Herrgårdsmiddagar – välj själv.

Ofta kan vi erbjuda vilt till våra gäster – så som älg från våra egna marker och fisk från våra egna vatten. Våra egna odlade örter förhöjer smaken och är en fröjd för ögat– allt beroende på tillgång. 

Och känner ni för det så serverar vi gärna våra speciellt utvalda viner för att förhöja middagen ytterligare.

Menyförslag

Här nedan presenteras några fasta menyer. Vi kan naturligtvis erbjuda andra rätter också. Förslag kan skickas till er efter förfrågan.

Det går alldeles utmärkt att bland från dessa olika menyer för att få en 2- eller 3-rätters som passar er eller diskutera med vår kökschef om andra alternativ. Samtliga menyer innehåller även grönsaker, vilka är beroende av säsong och därmed tillgång.

Priset för menyerna nedan är 525 kr inkl. moms per person. Om ni gör andra val kan priset komma att justeras därefter.

Varsågoda! Gör ert val eller kontakta oss så hjälps vi åt att forma er måltid! 

Meny 1


Förrätt
Kräftsoppa med karamelliserad persiljerot samt skaldjurstartar

Huvudrätt
Älgwallenbergare med tempererad sockerärtsallad, svampskysås samt rödvinsbrässerade lingon och gratinerad stompad potatis

Efterrätt
Vår egen vaniljglass med färska bär, olivolja och flingsalt

Meny 2


Förrätt
Klassisk skagentoast ala Tore Wretman

Huvudrätt
Nattbakad älgstek med kantarellsås, rostad svampsallad samt potatis och rotfruktsgratäng

Efterrätt
Ljus chokladcrème med färska bär samt valhronapärlor, frystorkad caramell, olivolja och läsösalt

Meny 3


Förrätt
Coppa di parma med julienne på sockerärta, karamelliserade frön, torr rostade oliver, tryffelemulsion samt olivoljesnö och parmesan.

Huvudrätt
Stekt panerad gösfilé med sallad på grön druva, tomat- & gurkkött samt kapris, pepparrotscrème, brynt smör och saltbakad delikatesspotatis

Efterrätt
Mörk chokladterrin med halloncrème samt färska hallon och rosépepparflarn

Meny 4


Förrätt
Älgråbiff med rödbeta, kapris, pepparrot samt späd sallad

Huvudrätt
Varm inkokt röding med tempererad champagnemarinerad svampsallad, emulsion på vänernlöjrom samt dillbakad delikatesspotatis

Efterrätt
Klassisk crème brylé med färska bär

 

Hotell- och konferensverksamheten håller stängt tillsvidare.

Övrig verksamhet som bedrivs av Sätra Bruk AB så som skogsbruket, vattenkraften och jordbruket fortsätter drivas som vanligt.